Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aktivni uz pomo} srodnih udruga

Iako nije prošlo ni mjesec dana od osnutka, udruga »Matoš« već ostvaruje zapažene aktivnosti, kako na polju administrativnih poslova, tako i na kulturnom planu. Odmah po osnivanju, na inicijativu Ivana Andrašića, jedna skupina djece posjetila je »Hrckov maskenbal« u Subotici. Zatim su započele pripreme i organizacija obnove već zaboravljenih pokladnih običaja u Plavni. Nakon duljeg vremena na sv. misi vidjeli smo osobe obučene u lijepe šokačke nošnje, tzv. »lipe tute«, a u utorak pred Pepelnicu priređen je defile kroz selo na kome su maskirane »tute« dale sebi malo više oduška i time razveseljavale namjerne i slučajne gledatelje.
Usporedo s ovim događajima, osnovan je folklorni odjel Društva, kojeg u početku čini starija skupina, ali se ubrzano radi i na formiranju dječje skupine. Zanimljivo je da je Društvo počelo raditi bez instrumenata, ali je mladi predsjednik Siniša Bartulov uspio pronaći pravo, i za udrugu najbolje rješenje. Naime, sve tamburaške instrumente posudio je na korištenje od svog veoma iskusnog kolege Pavla Pejčića, predsjednika HKUPD »Dukat« iz Vajske. Ovo je primjer kako udruge trebaju i mogu surađivati. Dobrih savjeta dobio je i od Stjepana Čobana, predjsednika HKUPD »Mostonga«. I ovog puta moramo spomenuti operetu »Na vrbi svirala« Josipa Andrića, jer u »Matošu« sviraju, pa čak i igraju i neke osobe koje su bile sudionici u njezinoj praizvedbi 1. veljače 1956. godine.
Do sada je Društvo, među ostalim, održalo dva sastanka Predsjedništva i usvojilo plan i program rada, a intenzivno se radi na poslovima u svezi s potpunom registracijom i utvrđivanjem prostorija za uvježbavanje programa i rad predviđenih odjela. Naravno, za sada je financiranje Društva još uvijek samo prihod od članarina, a vrijeme će pokazati kako će to biti kasnije.
Z. Pelajić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika